16-04-05

Is het lot beïnvloedbaar?

"Ieder mens is de architect van zijn eigen lot."

(Appius Caecus)

"Je leven maak jezelf." Een uitspraak die ik zelf al meermaals op dit blogje geplaatst heb omdat ik me er pijnlijk van bewust ben dat ik veel zaken zelf in de hand heb. Niet alleen de goeie dingen die me overkomen maar ook de mislukkingen in mijn leven heb ik grotendeels aan mijn eigen handelen te danken. Die stelling houdt me enorm bezig, samen met de bijhorende vragen: bestaat toeval? Bestaat het lot?

I don’t know, soms denk ik van "alles is voorbestemd" maar mocht dit zo zijn dan zou dit betekenen dat jezelf nergens invloed op kunt hebben of dat die invloed toch wel heel miniem is. Dat je bij wijze van spreken je leven alleen maar dient te leven tot je lotsbestemming bereikt is. En dat laatste kan en wil ik ook niet geloven. Ik wil de touwtjes in eigen handen hebben. Mijn leven niet gewoon maar leven maar ook BELEVEN.

Je lot kun je volgens mij het best vergelijken met een spel kaarten. Er zijn een aantal zaken voorbestemd die bepaald worden door de kaarten die je in je handen hebt, maar hoe je die kaarten uitspeelt bepaal jezelf. De truc is natuurlijk om je kaarten zo goed mogelijk uit te spelen, ook als je het ongeluk hebt met een minder goed kaartendek te starten.

Als je het lot op die manier bekijkt is je eigen invloed toch wel niet zo gering. Ook al ligt de eindbestemming vast er zijn verschillende wegen die ernaar toe kunnen leiden. En geloof me de ene weg is al boeiender dan de andere. Het komt erop aan om de "juiste" of beter gezegd de meest interessante eruit te kiezen.

Mijn conclusie: niet alles bepaal jezelf maar je bepaalt zeker en vast de richting en de manier waarop je om gaat met je lot. Dus de stelling "Je leven maak jezelf" klopt wel degelijk!

Belangrijk aansluitend doordenkertje: je leven maak je niet alleen, de mens is een sociaal wezen. Ook hier is de truc het vinden van de juiste mensen die samen met je kunnen bouwen aan je levenswerk: een gelukkig leven.

Greetz

LaSonrisa
13:08 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

mooi verwoord, maar aan je tekst kan ik uitmaken dat je sommige belevingen in het leven ng niet ten volle snapt, niet slecht bedoeld maar dit is mijn reactie, filosoferen is geen hobby van mij maar ik doe het zonder ik het besef.

grtz
vietn

Gepost door: vietn | 03-09-07

mooi verwoord, maar aan je tekst kan ik uitmaken dat je sommige belevingen in het leven ng niet ten volle snapt, niet slecht bedoeld maar dit is mijn reactie, filosoferen is geen hobby van mij maar ik doe het zonder ik het besef.

grtz
vietn

Gepost door: vietn | 03-09-07

Maar hoe kun je dan weten dat 'het lot in eigen handen nemen' niet gewoon is voorbestemd voor jou en met andere woorden dit alles je lot is?

Gepost door: Goedle | 16-04-08

Ik vind dit een mooi visie op het lot van de mens. Ookal geloof ik iets anders, ik ben ervan overtuigd dat je er veel mee bezig bent.
Vietn, begrijp jij dan alle belevingen van het leven ten volle? Dat zou jammer zijn, waarom zou een mens anders nog filosoferen?
Grtz

Gepost door: LOLLL | 29-04-09

laat het commentaar nu eens 'geen commentaar' zijn!!!

Gepost door: ingrid | 28-04-11

De commentaren zijn gesloten.