19-04-05

Is't nu A of B?!

"Twijfel is niet prettig, maar zekerheid is belachelijk."

Voltaire

Tweestrijd maakt een mens zot, en geloof me ik spreek uit ervaring. Al heel mijn leven heb ik het moeilijk met het maken van keuzes. Waarom? Waarschijnlijk omdat ik gewoon te veel nadenk en soms maak ik dan nog de verschrikkelijke fout om eens de keuze gemaakt toch nog te denken over hoe het zou zijn mocht ik de andere keuze gemaakt hebben. Dat is pas om zot van te worden want meestal kun je hier geen zinnig antwoord op bedenken. Ik probeer mij sinds kort niet meer tot die verzuchtingen te laten verleiden. Eens de keuze gemaakt is ga ik ervoor. En dat is denk ik de beste oplossing.

Te rationeel ingesteld? Ben er mij heel bewust van dat dit mijn leven een stuk complexer maakt en het ook de mensen rondom mij niet eenvoudig maakt om mij te kunnen doorgronden. But that’s me. Hoe kan ik nu van anderen verlangen dat ze me kennen als ik mezelf voortdurend nog verras?

Hoe zou het zijn moest ik steeds zeker zijn van mijn beslissingen? Het leven zou een stuk makkelijker zijn dat is een feit maar ook zoveel saaier. Iedereen krijgt vroeg of laat te kampen met belangrijke levensvragen waarbij zekerheid over wat de beste keuze is voor ieder een raadsel is. De toekomst moet uitwijzen of een keuze de juiste was. En dan nog door het maken van keuzes loopt het leven zo anders dan wanneer je andere keuzes gemaakt had. ’t Leven is een opeenvolging van keuzes die we dienen te maken. Dit maakt het onvoorspelbaar en spannend. Via de keuzes die je maakt geef je richting aan je leven.

De juiste keuze bestaat die wel?

Iedereen maakt wel eens een verkeerde keuze. De truc is dan de manier waar je hiermee omgaat, om zo het geluk terug naar jouw kant te buigen. Door het maken van andere keuzes de orde terug in je leven te krijgen. ’t Is nooit te laat voor een 2de start, zolang je maar niet te lang bij de eerste blijft hangen. Herpak je tijdig!

Bij te veel zekerheid schuilt ook het gevaar dat je te veel dingen gewoon voor waar aan neemt. Vooral in die context is zekerheid belachelijk. Een kritische ingesteldheid en de dingen in vraag durven stellen is denk ik veel gezonder. Ook hier is het een kwestie van het juiste evenwicht te vinden.

Ook niet kiezen is een soort van keuze die je maakt maar dat is een keuze waarbij je, je verantwoordelijkheid afschuift. En dit is nooit goed. Een afwachtende houding zorgt voor beperkingen. Wil je het maximale uit het leven halen dan moet je af en toe initiatief en risico’s durven nemen en altijd ten volle achter je eigen keuzes staan. Dit heeft voldoening en is één van de sleutels tot geluk.

Life’s a struggel, I know…

Greetz

LaSonrisa


19:57 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

de theorie heb je blijkbaar toch al onder de knie. nu nog overbrengen in de praktijk.

Gepost door: fire | 20-04-05

De commentaren zijn gesloten.