23-04-05

Egoïsme is niet leven zoals we willen

"Egoïsme is niet leven zoals we willen, maar is eisen van de anderen te leven zoals wij willen."

Oscar Wilde

Er zijn vele vormen van egoïsme. Egoïsme is niet alleen het voortdurend denken aan zijn eigen bestwil zonder rekening te houden met de anderen. Het is ook een soort van de eigen mening en levensstijl aan anderen willen opdringen. Soms bewust maar soms ook onbewust.

Waarom doet men dit? Simpel omdat men ervan overtuigd is dat dit de juiste levensstijl is. Die vorm van egoïsme is niet zonder gevaar. Het is een bron voor vooroordelen. Wie zo redeneert denkt heel bekrompen en is waarschijnlijk een heel onverdraagzaam mens. Iedereen is uniek en ook ieders leven is uniek. Eigenlijk zouden we die mensen eens een dag met het leven van een willekeurig (of misschien toch niet zo een willekeurig) individu moeten laten ruilen. Gewoon de geesten een dagje van lichaam wisselen. Dan zullen ze wel snel overtuigd zijn van feit dat een andere levensstijl niet altijd verkeerd of slechter is.

De vereenzaming in de maatschappij is ook een gevolg van het stijgend egoïsme. Dit egoïsme spruit deels voort uit het groeiende individualisme. Alles in de maatschappij richt zich meer en meer op het individu. Het lijkt alsof we elkaar minder nodig hebben maar niets is minder waar. Net nu heeft de mens meer dan ooit behoefte aan sociaal contact. Veel mensen hebben te weinig sociale vaardigheden meegekregen in hun opvoeding. Zonder dat ze het zelf beseffen zorgen ze dat ze geïsoleerd geraken. En dit heeft verschillende oorzaken.

De tv is een ideale babysit maar niet de beste leermeester als het om sociale vaardigheden gaat. Mensen worden geleerd passief te zijn en alles te ondergaan ipv kritisch te bevragen zapt men weg naar een andere zender. Ook het niveau van de programma’s zegt genoeg in dit kader. Reality tv, bullshit ja, grote komedies of beter gezegd tragedies die in beeld gebracht worden zoals de massa ze wil zien, sensatie. Ik begrijp niet dat mensen daar kunnen naar kijken en zich er uberhaupt voor inschrijven. Hoe kunnen die de dag erna normaal over straat lopen?

Nu ik mag niet alles op de nek van de tv schuiven er zijn nog factoren die hier aan hun steentje bijdragen. Media, journalistiek en misschien ook wel het pc-tijdperk zijn enkele van de factoren. Maar ook de toenemende prestatiedruk, hebzucht, onhaalbare ideaalbeelden die de media lanceert… hebben hier hun invloed op. Er wordt steeds meer verlangd van de mensen, de samenleving is gericht op prestaties waardoor de echt belangrijke dingen uit het oog verloren worden. En dit is jammer, we vergeten te genieten omdat we voortdurend proberen te beantwoorden aan de eisen van de maatschappij en de massa. We willen perse aan dat ideaalbeeld voldoen en zijn hierdoor voortdurend bezig met ons zelf en zien de anderen niet meer. We creëren onze eigen kleine eilandjes. Het is dus de maatschappij en de massa die de mens in zekere zin egoïstisch maakt.

Ik geef toe ik ben ook deels in die val gelopen. Gelukkig ben ik er mij op tijd bewust van geworden en heb ik 1 troost. Het is nooit te laat om het tij te keren dus kom met jullie luie gat uit die zetel en LEEF JE LEVEN ZOALS JE HET ZELF WILT!

Een beetje gezond egoïsme is nodig in ’t leven, durf soms eens aan jezelf te denken en de boom in met de massa. Je zult jezelf veel beter voelen. En je goed voelen in je vel is de eerste stap naar geluk. Laat die anderen maar ronddolen in hun ideale maatschappij als zombies die niet weten wat ze zoeken.

Greetz

LaSonrisa10:03 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Eén van mijn levensmotto's... ... is: De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft...

Leef dus.
Leef zoals je't zelf het beste vindt.
Durf te leven.
Leef.

Gepost door: Kaajee | 24-04-05

De zin van mijn bestaan is ondergegaan
toen jij bent weggegaan (Willy Somers)

Nee, de zin van MIJN bestaan is een zin op papier. Dat kan geen enkele andere zin kloppen, tenzij onzin.

GDB,
gek.

Gepost door: GDB | 25-04-05

Taal zuigt want is altijd open voor interpretatie "Waarom doet men dit? Simpel omdat men ervan overtuigd is dat dit de juiste levensstijl is. Die vorm van egoïsme is niet zonder gevaar. Het is een bron voor vooroordelen. Wie zo redeneert denkt heel bekrompen en is waarschijnlijk een heel onverdraagzaam mens"

dus zijn milieu-, dieren- en mensenrechtenorganisaties bekrompen en waarschijnlijk onverdraagzame mensen? want ze zijn er van overtuigd dat hun manier de juiste is en willen deze opdringen aan andere mensen?

en wanneer oscar wilde dicteerde wat anderen moesten verstaan onder egoisme was dat dan ook geen egoïsme?

Gepost door: Daan | 01-04-10

was oscar wilde dan eigelijk geen egoïst door zijn visie op egoïsme te dicteren aan de rest van de wereld?

die quote is de minstzeggende zin die ik ooit gehoord heb om de volgende reden:
de een zijn vrijheid eindigd waar die van een ander begint. dus wanneer men leeft zoals men wil dringt men zich zowiezo op aan de rest van de wereld. vb ter ilustratie:

ik wil een ijsje met 2 bollen en vraag de laatste restjes vanille en chocolade, door deze keuze ontneem ik de kans op iemand die na mij zin zou krijgen in een ijsje met vanille en chocola. vanaf ik de keuze maak dat het ijs voor mij is, eis/(dring) ik (op) dat iemand anders geen chocolade en Vanilleijs meer verkrijgt op dezelfde plaats.
de mate waarin je leeft zoals je wil is volgens mij rechtevenredig aan de mate waarin je anderen verplicht te leven zoals jij wil. alles wat we doen heeft gevolgen op de omgeving, de quote ontkent dit en dat is volgens mij nog gevaarlijker dan van anderen te eisen zich aan afspraken te houden.

Gepost door: Daan | 01-04-10

De commentaren zijn gesloten.