05-05-05

Ne goeien ouden dag, het kan

"Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven."
Goethe

Gelukkig oud worden, iedereen wil het maar niet iedereen is het gegeven. Een mooie oude dag beleven gaat deels gepaard met geluk maar je bent hier voor een stuk ook zelf verantwoordelijk voor. Je gezondheid heb je helaas niet altijd in de hand maar je houding tov ouder worden wel. Die houding doet veel aan je levenskwaliteit op dat moment. Je moet steeds vooruit willen!

Sinds mijn grootmoeder opgenomen is in het rusthuis kom ik daar wel vaker en word ik geconfronteerd met verschillende aspecten van ouder worden. Iedereen wordt ouder maar toch is het raar dat de ene mens veel sneller oud is dan de andere of beter gezegd zich veel sneller oud voelt dan een ander. De ene mens kan er veel beter mee omgaan. We weten allen dat met het ouder worden de gezondheid achteruit gaat maar je moet bereid zijn om je hiertegen met de juiste wapens te verzetten. Goeie wil, positivisme… zijn hierbij onmisbaar.

De personen die de truc hebben om er op een positieve manier mee om te gaan, slagen er echt in om nog het beste uit het leven te halen en die genieten echt met volle teugen. Ze zijn soms gelukkiger dan jonge actieve mensen met nog een heel leven voor zich. Van sommige ouderen kunnen we heel wat leren, geloof me maar.

De pessimisten maken de fout constant hun gebreken te zien, te vergroten en zo vergeten ze te genieten van de simpele dingen in het leven. Klagen en zagen is alles wat ze nog lijken te willen en zo belanden ze in een negatieve spiraal waarbij ze steeds sneller afdalen. Ook mensen rondom hen raken hierdoor gefrustreerd. Tuurlijk komt het bezoek minder vaak langs als een bezoekje bij oma of opa super energieslopend is.

Ook is er nog een groep die plots nieuwe zaken ontdekt en zich er ook voor openstelt en zo een manier vindt om van het leven te genieten en een schone oude dag te beleven. Je zou verbaast staan van de ouderen die zich plots beginnen te interesseren voor muziek of literatuur en hierbij ook mee zijn met hun tijd.

Een mooie oude dag, het kan, maar je moet het zelf willen. Zorg er ook voor dat je tijdens je actieve leven enorm veel genoten hebt en beleefd hebt. Mensen die echt geleefd hebben, kunnen nog super genieten door hier over te vertellen aan anderen (kleinkinderen, kinderen, vrienden…). Bij sommigen lijkt het dan zelfs of ze in een soort trance zijn en alles nog eens opnieuw beleven. Heel boeiend is het om naar zo’n levensverhalen te luisteren.

Mijn grootvader was hier (de periode voor hij ziek werd) een pracht voorbeeld van. Ik herinner me nog steeds veel van die verhalen en zijn ogen spraken dan echt ook boekdelen. Mooie herinneringen heb ik aan die gesprekken.

Clue van de zaak: always be positive, leef nu en zorg dus dat je later iets te vertellen hebt!!!

Greetz

LaSonrisa


08:51 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Achter de clue... ... kan ik me helemaal scharen...

Yippie!

(Of hoe positivisme inderdaad aanstekelijk werkt!)

Gepost door: Kaajee | 05-05-05

De commentaren zijn gesloten.