29-05-05

Bodrum was great!

"Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet perse over het land in kwestie zelf maar over jezelf."

HERMAN DE CONINCK

 

Op vakantie gaan en als herboren terugkeren. You know the feeling? Niet alleen het gevoel hebben van de batterijen zijn weer opgeladen maar ook een stukje gegroeid zijn als mens. Als je dit gevoel hebt bij terugkeer van een reis mag je wel zeggen dat die meer dan geslaagd was.

Na een weekje Turkije heb ik dat gevoel. Ik heb enorm veel bijgeleerd over de Turkse cultuur, mijn beeld over Turken en moslims. Eigenlijk heb ik een stukje meer respect gekregen. Niet dat ik vroeger racist was of zo maar alleen nu begrijp ik bepaalde dingen beter en zie ik ze ook anders. Mede dankzij mijn reisgenote die al veel van die arabische wereld kent.

Wat wel sterk opvalt is dat het daar nog steeds sterk een mannenwereld is. Ook in het straatbeeld weinig inheemse vrouwen gezien. In ons hotel bijvoorbeeld werkte er geen enkele vrouw. Toen we vroegen of er vrouwen werkten kregen we een verbaasde reactie. De reisgids had al lachend geantwoord dat de oude legende nog levendig is, mannen verborgen hun vrouw vroeger uit vrees dat Sultan ze ging meenemen om op te sluiten in zijn harem. Sommige mannen zetten die traditie blijkbaar nu nog verder. Nu het feit dat er alleen maar mannen rond liepen in ons hotel was wel leuk voor het oog. De meeste mochten er wel zijn… Sympathieke gasten als je ze wat beter leert kennen. En misschien hebben ze een raar beeld over vrouwen, respect is er wel.

Turkse mentaliteit is heel erg gastvrij, ze spelen spelletjes met de toeristen, spelletjes die ik wel leuk vond. Op de boulevard roepen de obers je gewoon binnen, iedereen spreekt je aan… Ze maken echt tijd voor hun klanten en tonen interesse. Ook al is die niet echt, het voelt goed aan. Sterkt ook je zelfvertrouwen. En moet toegeven die spelletjes af en toe eens meespelen was wel leuk. Raar maar waar. We hadden er na een week al ons stamcafé "White House" Iedere avond werden we uitgebreid verwelkomd en uitgezwaaid ook al wisten ze zeker dat we de avond nadien terugkeerden.

Naast een nieuw land heb ik ook mijn reisgenote beter leren kennen. We kenden elkaar al lang maar de vriendschap was met de jaren verwaterd. Nu heb ik in die week tijd haar echt beter leren kennen en zonder twijffel kan er gezegd worden dat het een heel boeiend persoonlijkheid is. Ik heb er naar mijn gevoel een goeie vriendin bij.

Ook bij mezelf heb ik kantjes ontdekt die ik nog niet van mezelf kende. Verrassend maar wel leuk. Het landschap was echt verbluffend mooi het uitzicht in de baai of vanop het strand was zalig. Ideaal om bij te filosoferen en alles eens op een rijtje te plaatsen. Daar heb ik dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. Mentaal de batterijkes ook weer opgeladen, zodat we er weer een tijdje tegen kunnen.

Dus je ziet het was meer dan een vruchtbare vakantie. ‘k zal er hier op het blogje wel nog af en toe eens op terugkeren.

Turkije is een land die na een week mijn sympathie gewonnen heeft en waar ik zeker nog terugkeer. Bodrum is ideaal voor wie een combivakantie wil. Je vindt er echt alles wat nodig is voor een ideale vakantie. Ook de Comca ons hotel is een echte aanrader, dichtbij het stadscentrum en net ver genoeg verwijderd om toch ook nog een beetje nachtrust te hebben al moet ik toegeven dat mijn nachten daar bijzonder kort waren, slaap inhalen doe ik hier in België wel.

Greetz

LaSonrisa
16:18 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Turkije het land waar wij vorig jaar voor het eerst waren en dit jaar al terug keren. Eind juli twee weekjes Kemer.

Gepost door: fire | 30-05-05

white house Hey ,

ik ben nu een maand terug uit het zalige Bodrum en net als jij zat ik in de white house die ik elke morgend mee hielp sluiten, de nacht is er zo voorbij .
Er is altijds iets te beleven en de sfeer is er gewoon tof .

Groetjes ginds aan Figo en de rest van de crew en tot in oktober dan kom ik weer weekje genieten va, muziek en de sfeer .

groetjes ,
patrick

Gepost door: Patrick | 05-06-07

De commentaren zijn gesloten.