29-05-05

Bodrum was great!

"Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet perse over het land in kwestie zelf maar over jezelf."

HERMAN DE CONINCK

 

Op vakantie gaan en als herboren terugkeren. You know the feeling? Niet alleen het gevoel hebben van de batterijen zijn weer opgeladen maar ook een stukje gegroeid zijn als mens. Als je dit gevoel hebt bij terugkeer van een reis mag je wel zeggen dat die meer dan geslaagd was.

Na een weekje Turkije heb ik dat gevoel. Ik heb enorm veel bijgeleerd over de Turkse cultuur, mijn beeld over Turken en moslims. Eigenlijk heb ik een stukje meer respect gekregen. Niet dat ik vroeger racist was of zo maar alleen nu begrijp ik bepaalde dingen beter en zie ik ze ook anders. Mede dankzij mijn reisgenote die al veel van die arabische wereld kent.

Wat wel sterk opvalt is dat het daar nog steeds sterk een mannenwereld is. Ook in het straatbeeld weinig inheemse vrouwen gezien. In ons hotel bijvoorbeeld werkte er geen enkele vrouw. Toen we vroegen of er vrouwen werkten kregen we een verbaasde reactie. De reisgids had al lachend geantwoord dat de oude legende nog levendig is, mannen verborgen hun vrouw vroeger uit vrees dat Sultan ze ging meenemen om op te sluiten in zijn harem. Sommige mannen zetten die traditie blijkbaar nu nog verder. Nu het feit dat er alleen maar mannen rond liepen in ons hotel was wel leuk voor het oog. De meeste mochten er wel zijn… Sympathieke gasten als je ze wat beter leert kennen. En misschien hebben ze een raar beeld over vrouwen, respect is er wel.

Turkse mentaliteit is heel erg gastvrij, ze spelen spelletjes met de toeristen, spelletjes die ik wel leuk vond. Op de boulevard roepen de obers je gewoon binnen, iedereen spreekt je aan… Ze maken echt tijd voor hun klanten en tonen interesse. Ook al is die niet echt, het voelt goed aan. Sterkt ook je zelfvertrouwen. En moet toegeven die spelletjes af en toe eens meespelen was wel leuk. Raar maar waar. We hadden er na een week al ons stamcafé "White House" Iedere avond werden we uitgebreid verwelkomd en uitgezwaaid ook al wisten ze zeker dat we de avond nadien terugkeerden.

Naast een nieuw land heb ik ook mijn reisgenote beter leren kennen. We kenden elkaar al lang maar de vriendschap was met de jaren verwaterd. Nu heb ik in die week tijd haar echt beter leren kennen en zonder twijffel kan er gezegd worden dat het een heel boeiend persoonlijkheid is. Ik heb er naar mijn gevoel een goeie vriendin bij.

Ook bij mezelf heb ik kantjes ontdekt die ik nog niet van mezelf kende. Verrassend maar wel leuk. Het landschap was echt verbluffend mooi het uitzicht in de baai of vanop het strand was zalig. Ideaal om bij te filosoferen en alles eens op een rijtje te plaatsen. Daar heb ik dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. Mentaal de batterijkes ook weer opgeladen, zodat we er weer een tijdje tegen kunnen.

Dus je ziet het was meer dan een vruchtbare vakantie. ‘k zal er hier op het blogje wel nog af en toe eens op terugkeren.

Turkije is een land die na een week mijn sympathie gewonnen heeft en waar ik zeker nog terugkeer. Bodrum is ideaal voor wie een combivakantie wil. Je vindt er echt alles wat nodig is voor een ideale vakantie. Ook de Comca ons hotel is een echte aanrader, dichtbij het stadscentrum en net ver genoeg verwijderd om toch ook nog een beetje nachtrust te hebben al moet ik toegeven dat mijn nachten daar bijzonder kort waren, slaap inhalen doe ik hier in België wel.

Greetz

LaSonrisa
16:18 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-05-05

Wie neem ik mee op reis...

"Wie een boek voor het eerst leest leert een vriend kennen; wie het voor de tweede keer leest ontmoet een oude vriend"

CHINA

 

De valiezen zijn gemaakt!!!!

Allee of toch zo goed als. Het enige wat ik nog moet doen is mijn handbagage en de reisapotheek. Een niet onbelangrijk deel I know. Ik heb net mijn reislectuur uitgezocht. Zonder boek vertrek ik niet op reis, no way.

Tijd om uitgebreid in de bib te gaan zoeken had ik niet dus heb ik hier in mijn huisbibliotheek wat rond gesnuisterd. Altijd leuk want ook hier ontdek ik steeds verrassingen: boeken waarvan ik allang niet meer wist dat ik ze had, lang niet meer opengeslagen geweest zijn en ook een hele reeks boeken waar nogal wat herinneringen aan vast kleven…

Een boek 2 keer lezen doe ik niet gauw of er moet toch al een hele periode tussen zitten. Is net als met films, het moet al een heeeeeeeel goeie zijn voor ik mij er 2 keer aan kan overgeven. Boeken met een diepere boodschap lees ik wel graag meerdere keren, want naarmate je als mens verandert bekijk je die ook anders.

De keuze viel dan ook op een exemplaarke uit dit genre: "Het goede leven" van Fernando Savater. Een Spaanse filosoof die heel toegankelijk schrijft. Dit boekje wordt vaak vergeleken met de wereld van Sofie van Jostein Gaarder omdat de schrijver zich richt tot zijn zoon en in een heel toegankelijke stijl enkel filosofische vragen behandeld. Zijn boek is op een bepaalde manier ook grappig. ’t Is ondertussen 5 jaar geleden dat ik de boekjes van Savater in handen had en ik weet dat die mij toen sterk tot nadenken hebben aangezet. Ben er zeker van dat ze me opnieuw gaan bekoren en dat ik die nu ook op een andere manier ga lezen. Ideaal voor op vakantie.

Naast Savater ga ik waarschijnlijk een nog puur ontspannend boek meenemen, nen thriller of zo. Hangt er van af of er nog voldoend plaats is in mijn rugzak. Vanzelfsprekend heb ik al een plaatsje gereserveerd voor een paar reisgidsen kwestie da we weten waar we naartoe moeten gaan.

Alee het zal dan tot binnen een weekske zijn, ik beloof hier dan wel een paar leuke anekdotes te posten die zullen er ongetwijfeld wel zijn. See you later!

Greetz

LaSonrisa


15:58 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-05-05

De muziek heeft mij weeral eens gered...

 

 

"De muziek brengt een soort genoegen teweeg waar de menselijke natuur niet buiten kan."

CONFUCIUS

 

Gisteren echt een baaldag achter de rug, ik had in niks zin en voelde mij leeg en moe. Had zelfs geen fut genoeg om mij hier af te reageren. Geen idee hoe het komt, zaterdag moeten werken en alle energie lijkt uit mijn lijf gezogen. Strange, want fysiek lastig was het niet en heb zondagochtend extreem lang (voor mijn normen) uitgeslapen. Misschien komt het door een overdosis slaap? Het enige waarin ik de hele dag zin had was terug in mijn bed kruipen.

Mijn huisgenoten hebben echt niet veel aan mij gehad en gingen eerder in een boogje rond mij uit vrees hun neus kwijt te spelen. Ze zullen wel denken dat het door stress komt en dat ik dringend nood aan congé heb. Vandaag ben ik ook al heel de morgen druk in de weer geweest met het afwerken van een aantal dossiers die ik voor mijn vakantie persé af wil. Ja ‘k weet het normaal is het een verlofdag vandaag maar, ‘t is sterker dan mezelf en ‘k heb nog een drukke week voor de boeg.

Nu gisterenavond heb ik mij dan herpakt en weet je hoe? Gewoon in mijn cd-collectie gedoken en plaatjes van vroeger en nu opgelegd en da werkt altijd. Ik vind het zalig om mijn cd’s opnieuw te klasseren, zo ontdek ik altijd wel muziekjes die al lang niet meer op de radio komen maar die ik toch supertof vind, niet meer wist dat ik ze had en die verdomd mooie herinneringen naar boven halen. Mijn humeur steeg per nummer aanzienlijk en ik voelde mij achteraf veel beter. Of hoe muziek een helende invloed kan hebben.

Greetz

LaSonrisa


17:15 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-05

Liefde maakt blind...


"De liefde is de toestand waarin de mens de dingen het meest ziet zoals ze niet zijn"

NietzcheLiefde maakt serieus blind en eer ge terug ziet of terug wilt zien is er meestal al veel kwaad geschied. Positieve is dat je uit elke situatie iets leert maar dat is enkel een troost, dat maakt het daarom niet minder pijnlijk...

Die blindheid is eigenlijk een vorm van naïviteit, Stijn Meuris heeft er een prachtig nummer over geschreven. Het is één van mijn favoriete Monza-nummers:

 
Naïviteit


Feitelijk ken ik slechts één bepaald geluk
en tijdelijk maak ik dat dan weer zelf stuk
je hebt mij veel beloofd
ik had je bijna geloofd
je hebt mij veel beloofd
ik had je bijna geloofd

naïviteit!

naïviteit, die raak ik slechts met moeite kwijt
en schuldgevoel, ik weet precies hoe dat dat voelt
je hebt mij veel beloofd
ik had je bijna geloofd
je hebt mij veel beloofd
ik had je bijna geloofd

Naïviteit!
Naïviteit!
Naïviteit!

Greetz
LaSonrisa

22:24 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-05-05

Tijd om de koffers te pakken!

"De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde"

AUGUSTINUS

 

Een waarheid als een koe, op reis gaan maakt een mens rijker. Op een ongedwongen manier leer je andere culturen kennen en waarderen. Hoeveel wijsheid je uit een land meeneemt kies je zelf. Als je enkel je toeristische bril opzet (wat je goed recht is) zul je minder opsteken dan wanneer je, je ook onder de plaatselijke bevolking mengt. Couleur Café een niet te missen onderdeel op reis.

We moeten eens verder durven kijken dan onze neus lang is. Wat een land aan de toeristen wenst te tonen is niet altijd een correct spiegelbeeld van het echte leven in dat land.

Momenteel ben ik aan het aftellen, volgende week vertrek ik voor een weekje naar Turkije. Jipieeee Jaheeeee! Kijk er enorm naar uit want een beetje ontspanning kan ik nu wel goed gebruiken. Uitgebreid verslag volgt wel als ik terug ben.

Op vakantie verkies ik een gezonde mix: cultuur, ontspanning, couleur café, wa feesten…

Het enige wat ik aan reizen minder leuk vind, is het pakken (en vooral bij terugkeer uitpakken) van de reiskoffers. Meestal stel ik dit dan ook zolang mogelijk uit en dan is het natuurlijk geen groot wonder als ik weeral eens iets vergeten ben. Helpen jullie mij? Wat mag ik echt niet vergeten?

Greetz

LaSonrisa18:15 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-05

Fasten your seatbelts for this ride!

"My life is just like a rollercoasterride:

razendsnel, onvoorspelbaar en met duizelingwekkende hoogtes en dieptes"

LaSonrisa

 

Soms lijkt mijn leven aan een enorme snelheid aan mij voorbij te gaan, getypeerd door een opeenvolging van ups and downs die zich razendsnel opvolgen net als tijdens een rit op een halsbrekende rollercoaster hoog boven de grond.

Soms lijkt het zo ongelooflijk snel te gaan dat ik nauwelijks tijd heb om van de echt belangrijke zaken in het leven te genieten. Niet alleen de tijd vliegt maar alles lijkt soms zo snel voorbij te zijn. Nog voor het goed en wel begonnen is lijkt het al voorbij.

Soms krijg ik op een dag mega veel informatie waardoor ik nauwelijks de tijd heb om het goed te ordenen en te verwerken. Niet abnormaal dat ik dus soms eens een keer de bomen in het bos kwijt ben. Gelukkig vind ik die meestal snel terug.

Ook op emotioneel vlak heb ik steeds vaker het gevoel van op een rollercoaster te zitten. Soms voel ik me megagoed terwijl een kleine tegenslag voldoende kan zijn om de dieperik in te duiken en de pedalen ff kwijt te spelen. Tot nu toe vond ik steeds de energie om terug naar boven te klimmen hopelijk blijft dit zo en wordt het geen stuurloze rollercoasterride…

Enige voordeel van een leven als een rollercoasterrit is dat je nooit weet welke verrassing je achter de volgende bocht te wachten staat. Onvoorspelbaarheid zorgt enerzijds voor een bepaalde vorm van hoop en maakt het leven draaglijker tijdens de minder aangename momenten. Dit maakt het leven spannend en hierdoor kan ik this way of live ook wel appreciëren.

Greetz

LaSonrisa

Pittig detail: op rollercoasters wordt ik altijd doodziek…
21:40 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-05-05

Music Maestro!

"Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel."

PLATO

Uit deze one-liner blijkt dat de Griekse Filosofen al door hadden wat een invloed muziek op onze stemming kan hebben. In zekere zin is het een troost, een manier om je af te reageren, een manier om te ontspannen, een manier om op een originele manier iets te zeggen, een manier om tot rust te komen en zo veel meer.

Muziek heeft voor iedereen een andere betekenis, voor mij betekent het heel wat. Ik sta op en ga slapen met muziek. Muziek is het enige hulpmiddel voor wanneer ik mijn denken eens stil wil leggen. Wat niet altijd lukt…

Muziek heeft ook een grote invloed op mijn gemoed, afhankelijk van mijn stemming leg ik eerder iets hardere rock tot zelfs klassiek op. Mijn cd-collectie is qua genre dan ook heel uitgebreid. Muziek een onderwerp die hier wel geregeld zal terugkeren.

Dit weekend trouwens 3 heel goeie albums aangeschaft:

  • Grand van MONZA
    Speciaal en terug met heel sterke teksten, anders dan Van God Los maar toch op en top MONZA. Misschien trakteer ik jullie de komende weken wel met een paar pareltjes van Stijn Meuris.
  • The Silent Force van WITHIN TEMPTATION
    Echt een superalbum, typisch Within Temptation sound, heel meeslepende nummers, rake teksten en Sharon Den Adel heeft een prachtige stem die de bombastische en orkestrale muziek zeker aankan. Het spelen met orkest en koorinvallen vind ik super. Ook de iets rustige nummers hebben verassende elementen die je echt kippenvel geven. Een waardige opvolger voor Mother Earth, de groep is zeker gegroeid.
  • Anywhere But Home van EVANESCENCE
    Geen nieuw album maar een live-cd van een concert in Parijs met hun grootste hits en 1 nieuw nog niet uitgegeven nummer "Missing". Fallen hun debuut heeft voor mij een speciale betekenis. Ook live zijn ze goed dit bewijst de cd en de DVD met het concert. Ook leuk extraatje zijn de verschillende videoclips die opgenomen zijn op de DVD.

Greetz

LaSonrisa
13:49 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |