25-08-05

Hou het onder controle en schreeuw het af en toe eens uit

 

"Hij die angst heeft om af te zien, ziet nu al af van zijn angst…"

MICHEL DE MONTAIGNE

 

Schilderij Hens Runhaar

Lijden is part of life. Of we het nu graag hebben of niet het kan niet altijd van een leien dakje of op wieltjes lopen en geen enkel mensenleven bestaat enkel uit rozengeur en manenschijn. Hoe je het ook draait of keert iedereen krijgt vroeg of laat te maken met pijn en lijden. En de manier waar je hiermee omgaat bepaalt veel over de manier waarop je het beleeft.

Je kunt er voor kiezen om wanneer lijden je treft je oren te laten hangen wat je alleen maar verder duwt in het zwarte onzekere gat. Of je kunt je er tegen proberen te verzetten of erger nog het proberen te negeren. Dit laatste is wel het stomste wat je kunt doen want dan stapelen al die emoties zich op in, een op t eerste zicht, onzichtbare emmer en die raakt ooit eens vol en dan is het hek pas echt van de dam. De beste reactie is volgens mij je er bewust van zijn en er ondanks de pijn het beste van proberen te maken.

Dingen uitstellen uit angst voor de pijn die het zal veroorzaken zorgen er alleen voor dat je jezelf langer kwelt dan nodig. Maar langs andere kant heeft de tijd je ook wel de kans om alles op een nuchterder manier te bekijken maar de situatie blijft wel dezelfde.

Lijden heeft ook een positieve kant als dat een troost kan zijn. Uit iedere negatieve situatie leren we bij over onszelf, mensen rondom ons en de wereld. Positieve en helaas soms ook negatieve inzichten. Lijden doet je dus in zekere zin groeien als mens. En na een tijdje bekijk je de dingen anders en pas dan zie je het positieve van de situatie in en kom je er sterker uit. Alles heeft een reden al wordt die meestal pas later duidelijk.

Lijden niemand kan er onderuit, laat het dus over je komen en probeer het beste uit de situatie te halen en maak je lijden zelf niet onnodig groter door het uit de weg te willen gaan of te negeren.

Geen gemakkelijke opgave ik betrap mij er constant op dat ik nogal eens snel gevoelens negeer of opkrop terwijl dit zich altijd tegen je keert. En uitstellen daar ben ik ook een krak in. Nu ben ik in fase van deadlines bepalen, hij krijgt nog een week maar dat wil ook zeggen dat ik mezelf nog een week langer kwel…

Greetz

LaSonrisa


13:00 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

knap gezegd en ben het dan ook met jou eens!!
groetjes van mij,

Gepost door: jolanda | 25-08-05

De commentaren zijn gesloten.