11-09-05

Ode aan muziek, ik kan al lang niet meer zonder

"De muziek dient tot verstrooiing tot opvoeding tot aansporing van geest en hart en tot de bevrijding der ziel van de hartstochten"

ARISTOTELES

 

Muziek is ongetwijfeld één van de beste uitvindingen hier op aarde. Ik kan er niet alleen enorm van genieten maar haal er tevens veel energie uit en, ok het sleept mij ook soms mee. Maar de positieve dingen die door muziek worden gestimuleerd, vind ik toch wel overwegen en straf. Zal zelfs meer zeggen muziek heeft bijna altijd een helend effect.

Muziek brengt mensen dichter bij elkaar nergens is er meer sfeer, gevoel van gelijkgezindheid dan op een concert. Veelal is er zelfs niet zo veel nodig om de sfeer er in te krijgen.

Muziek is ook een ideaal middel om je ne keer goed uit te leven. Gewoon de volumeknop op maximum en dansen en zingen en doen waar je zin in hebt kan ongelooflijk veel deugd doen. Ideale manier om eens stoom af te blazen en da heeft iedereen wel eens nodig.

Muziek is de ideale begeleider bij het sporten, leidt je aandacht een beetje af en maakt dat je het veel langer uithoudt. Het iets hardere werk is hier ideaal voor.

Muziek is ook ideaal om te relaxen. Mediteren doe ik meestal met muziek, eerst concentreer ik me op de muziek die me rustig maakt en daarna ga ik over op mijn ademhaling en zo kom ik steeds dichter bij mezelf.

Muziek speelt met je gevoelens. Zorgt voor versterking van bepaalde gevoelens en daar maken filmmakers bv handig gebruik van. Goeie muziek is een ongelooflijke meerwaarde aan een film. Bij ontroerende films zorgt de pakkende muziek ervoor dat de traantjes sneller rollen.

Muziek maakt mensen terug blij en laat hen herleven. En bij het schrijven van deze zin moet ik zeker aan mijn oma denken. Die heeft onlangs de muziek opnieuw ontdekt en deels dankzij die muziek heeft ze zich kunnen aanpassen in het rusthuis. Regelmatig ga ik naar bib om haar nieuwe cd’kes te bezorgen weliswaar bijna altijd muziek uit de oude doos maar effect blijft hetzelfde. Ze herleeft en die muziek roept aangename herinneringen op waar ze dan over vertelt tegen familie of andere rusthuisbewoners. Sinds ze haar radiooke wa meer openzet, heeft ze ook meer contact met haar medebewoners. De stoelen in de gang voor haar deur zijn altijd bezet als haar muziek opstaat. De oudjes genieten allen mee. Vorige week stond haar buurvrouw zonder looprek te dansen voor de deur van mijn oma. We hielden beiden ff onze adem in maar da mevrouwke was zo enthousiast da we haar maar lieten begaan. Zalig om te zien hoe die oude menskes van een streepke muziek kunnen genieten. En ’t is nog veel zaliger om te zien dat mijn oma haar lach terug gevonden heeft…

Leve de muziek! Ik kan alvast niet meer zonder maar dit keer is het een gezonde verslaving dus zet die volumeknop maar een tandje luider!

Greetz

LaSonrisa


18:56 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wat een prachtige ode aan de muziek. Dat muziek zoveel voor de mens kan betekenen hè.
Ik ben het helemaal met je eens. Ik moet zo af en toe mij even lekker uitleven door te dansen, lekker relaxen met een rustig nummertje. Sporten (fitness) moet met vrij harde muziek dat spoort aan tot meer actie, heerlijk.
Muziek kan mij ook ontzettend ontroeren. Het ligt helemaal aan mijn stemming. Toen ik vorig jaar ziek was en het liedje van Bon Jovi hoorde ( a bed of roses) was ik altijd in tranen. Gek eigenlijk want voor de tijd had ik dat niet.
Muziek maak mensen leven, leven kan niet zonder muziek.
Groet,

Gepost door: Purplerose | 12-09-05

muziek is geweldig ...
ik en mijn kinderen draaien regelmatig een plaatje (cd)
en gaan dan lekker los met ons viertjes...
heerlijk!

Gepost door: jolanda | 14-09-05

De commentaren zijn gesloten.