23-09-05

Don't Change Yourself, Just Be Yourself!

"Op de bodem van ieders bestaan ligt deze fundamentele onrust: dat wij anders zouden moeten zijn dan wij in werkelijkheid zijn."

E. DREWERMAN

 

Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf, iedereen stelt zich zelf wel eens in vraag. Op zich geen slechte houding want op die manier sta je even stil bij wie je denkt te zijn, je stelt je open en bereid om jezelf beter te leren kennen. Zijn we wie we denken te zijn of denken we te zijn wie we willen zijn?

Zelfkennis is het begin van alle kennis en wijsheid. Ik heb zelf het gevoel dat ik sinds ik hier bewuster mee bezig ben, mezelf ook beter heb leren kennen. Ook al was, wat ik vond, niet altijd even mooi, ik voel me er beter door. Die strijd is niet altijd even positief en zeker niet zonder lijden verlopen, soms kom je in die zoektocht kantjes van jezelf tegen die je liever niet zag/kent. Hiermee leren omgaan is de kunst. De zoektocht naar jezelf is ook nooit ten einde, als mens evolueer je en verander je constant door wat er om je heen gebeurt, door je eigen ervaringen en inzichten die je opbouwt gedurende je leven. Ter plaatse trappelen is nooit goed, leef je leven en stel je open voor de veranderingen en probeer er bewust mee om te gaan.

Hoe anderen jouw zien is in dit plaatje niet onbelangrijk, vrienden vormen in grote mate een soort spiegel voor jezelf. Maar pas op zien zij je wel hoe jij denkt dat ze jouw zien. En klopt wat jij toont van jezelf wel met de werkelijkheid?

Velen maken de fout door zichzelf te veel te willen veranderen omwille van wat algemeen aanvaard is, wat gaan de mensen wel niet denken, is een veel gehoord cliché. Maar wat de anderen denken is voor jouw niet van het grootste belang. In eerste plaats moeten we durven luisteren naar ons zelf, hoe moeilijk dit ook is. Het enige wat belangrijk is, is je goed voelen in je vel en niet wat de anderen van je denken. Het stomste wat je kunt doen is je wringen in een bepaald verwachtingspatroon dat tegen je natuur in is. Eerlijk duurt het langst ook als het erop neerkomt om eerlijk te zijn met jezelf. Echtheid straal je ook uit, een rol spelen houdt niemand een leven lang vol. Vroeg of laat val je door de mand. Het pijnlijkste is dit wanneer je die rol onbewust speelt en dus eigenlijk ook jezelf voor de gek houdt.

Iedereen is uniek en goed zo als hij/zij is. Blijf geloven in het goede van de mens. Niet iedereen kan gelijk zijn en dezelfde vaardigheden en talenten hebben. Accepteer iedereen zoals hij of zij is en begin met ook jezelf met je eigen mogelijkheden en beperkingen te aanvaarden. Pas dan kun je echt dicht bij jezelf komen en je ware ik ontdekken.

Geloof me voor iedereen is de persoonlijke zoektocht naar je ware ik een boeiend avontuur, ik ben blij dat ik de uitdaging aan ben gaan. De confrontatie met je ware ik zorgt voor pijn en is niet altijd even makkelijk maar het is zeker en vast de moeite waard en het geeft een enorme push aan je zelfvertrouwen.

Greetz

LaSonrisa


20:41 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

. Dat zeg je mooi!
Tis inderdaad niet makkelijk om je slechtere kantjes onder ogen te zien en toe te geven voor jezelf, maar dan kan je er tenminste aan beginnen werken en het beste uit jezelf proberen te halen! En dat is toch het belangrijkste: jezelf onder ogen durven zien. Daar staat idd een mooie beloning tegenover. Tis een zoektocht, niet altijd even makkelijk, maar een heel boeiende :-)

Gepost door: Twinkeltje | 23-09-05

een mooi stukje heb jij hier geschreven.
ik heb deze week net een heel stuk over zelfkennis geleerd!!
en slechte en duistere kanten heeft ieder mens...
het is maar net hoe je er mee omgaat!!
als ieder mens gelijk zou zijn op deze wereld, zou het een saaie boel worden!
groetjes en fijn weekend voor jou,

Gepost door: jolanda | 23-09-05

Helemaal mee eens. Zelfkennis is zo belangrijk maar o zo moeilijk. Sinds ik vorig jaar geconfronteerd werd met mezelf door behoorlijk ziek te worden ben ik er ook veel bewuster mee bezig. Het komt nooit tot een end inderdaad, je ontdekt iedere keer weer iets. Ik ga om mezelf hier nog iets meer in te verdiepen een cursus psychologie doen. Lijkt me erg leuk, een stukje zelfontwikkeling maar ook kijken naar wat de mens beweegt om te handelen zoals ze doen, de beweegredenen daarvoor en nog heel veel meer.
Groet,
Groet

Gepost door: Purplerose | 26-09-05

Zelfkennis "Het stomste wat je kunt doen is je wringen in een bepaald verwachtingspatroon dat tegen je natuur in is."
Wel in een poging mezelf te doorgronden heb ik ontdekt dat het in mijn natuur ligt lui en egoïstisch te zijn. Ik weet niet wat jíj zou doen, maar het is toch wel een dilemma: enerzijds trouw blijven aan mijn aard of me al dan niet aanpassen.

Gepost door: Maarten | 09-12-05

De commentaren zijn gesloten.