21-10-05

Dromen geven zin aan het leven, ook al bestaan ze uit luchtkastelen

 

 

"Is a dream a lie when you know it won’t come true"

ZORNIK

 

Dromen zijn bedrog een zin die iedereen wel bekend in de oren klinkt. Maar is dit wel zo? Zijn dromen bedrog of zijn dromen heel belangrijk in het leven? Iedereen droomt en iedereen heeft hopelijk dromen. Het is bij die laatste soort dromen dat ik hier even wil stilstaan.

Zijn dromen noodzakelijk of is een leven zonder dromen ook mogelijk? Ik ben eerder geneigd te geloven dat dromen noodzakelijk zijn, iedereen heeft een soort van doel nodig in zijn leven. Zonder heeft het denk ik allemaal weinig zin? Zijn mijn dromen leugens? So what? Ze maken het leven wel draaglijker.

Moeten die dromen haalbaar zijn of mag er daar een vleugje onzekerheid in aanwezig zijn. Ja, anders is het volgens mij geen droom maar alleen een stukje uitgestelde werkelijkheid. Niet alle dromen zijn haalbaar maar wat nu onhaalbaar lijkt is misschien later wel haalbaar en dit geloof zorgt ervoor dat die droom niet zinloos is en je een zekere kracht geeft om verder te gaan. Niemand kan trouwens de toekomst voorspellen, men kan er alleen maar naar gissen, en ja er zijn er enkelen die erin slagen om de grote lijnen te zien maar de details, die het de moeite waard maken, kan niemand voorzien.

Dromen kunnen ook een zekere balast vormen als je, je er te veel aan vast klamt en op blind staart. Vaak maak je ze zo zelf onrealiseerbaar. Iets te veel willen is van het goeie te veel. De gulden middenweg en de dingen wat meer gewoon op je af laten komen is de kunst. Maar dit is geen gemakkelijke kunst. Soms staan we onze eigen dromen in de weg gewoon omdat het lef ontbreekt om er volledig voor te gaan. Dat is jammer maar alles op zijn tijd is meer dan vroeg genoeg al kunnen sommige dromen niet vroeg genoeg verwezenlijkt worden als we mochten kiezen.

Mijn droom lijkt voor velen misschien makkelijk haalbaar al denk ik er zelf steeds vaker pessimistischer over. Heb ik te weinig geduld? Misschien wel maar 1 ding is zeker ik laat mijn droom niet varen en zo blijft het hier de moeite waard. Dit sprankje hoop houdt me recht maar houdt niet tegen dat ik soms toch wel eens een zwarte dag heb. Maar ieder leven bestaat toch uit vallen en opstaan, dus waarom zou ik panikeren. Ook al blijken mijn dromen achteraf leugens te zijn, ik blijf er in geloven.

 

Greetz

LaSonrisa


22:24 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

dromen zijn wel degelijk noodzakelijk..
als wij niet zouden dromen zouden wij als mensen in het dagelijks leven
overlopen van emoties en wat daarbij komt kijken.
is het niet wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat dromen heel nuttig is en daarbij ook heel fijn kan zijn?...
groetjes van mij,

Gepost door: jolanda | 22-10-05

Dromen Bij mij werkt dat omgekeerd. Ik droom meestal van dingen die voorbij zijn en zelden van iets wat ik wil bereiken. Maar meestal zijn ze heel mooi.

Gepost door: fire | 22-10-05

Geen deadline Hoe meer je kan dromen over de toekomst, hoe rijker je leven is vind ik. Ik denk dat mensen die enkel denken aan de handeling waarmee ze bezig zijn een arm leven hebben. Ik zelf heb een redelijk eentonige job, zo eentje waar je, eenmaal je bezig bent lekker kan bij wegdromen, en die je bijna uitoefent op automatische piloot. Mensen vragen mij soms "hoe kun jij dit uithouden, zo een ganse dag zonder dat je eens iemand ziet om tegen te praten?" Maar ik heb daar geen probleem mee, mijn radio is mijn beste vriend tijdens het werk. Het is zelfs zo als ik geconcentreerd naar een programma aan het luisteren ben, dat ik het zonde vind dat er iemand tegen mij begint te praten. Maar ik zal nooit een deadline stellen aan een droom die ik nog wil verwezenlijken, dit levert je alleen een desillusie op als je hem niet op tijd verwezenlijkt krijgt en zo blijf je een doel behouden. Langs de andere kant heb ik ook nog mijn dagdromen die ik zelf fantaseer. Ik vergelijk ze met het wegdromen in een goed boek, of met een droom die je ’s nachts hebt, maar dan met die optie dat je hem volledig zelf kan bijsturen.

Grtjs.
midnight sun.

Gepost door: midnight sun | 24-10-05

genieten van het mooie stralende zonnetje...
fijne donderdag nog voor jou!
groetjes van mij,

Gepost door: jolanda | 27-10-05

(**) een hele plezierige en gezellige zondag gewenst voor jou!

Gepost door: jolanda | 05-11-05

De commentaren zijn gesloten.