12-11-05

Wat is Kunst?

"De grootste belemmering voor het doorgronden van een kunstwerk is de poging om het te begrijpen."

BRUNO MUNARI

 

Wat is kunst? Een vraag die evenveel antwoorden kent als er mensen op de wereld rondlopen. Kunstbeleving is voor iedereen iets anders. En doet het er toe dat ik niet weet welk werk van wie is? Nee om van kunst te kunnen genieten hoef je er niets van te kennen. De grootste cultuurbarbaar kan misschien zelfs meer genieten van een bepaald schilderij dan diegene die het zo sterk gaat analyseren dat geen mens nog begrijpt waarover die het heeft.

Ook al denk ik er zo over op de boekenbeurs heb ik toch een leuk boekje gekocht over kunst. Kunst voor Dummies, gewoon uit interesse en om toch een beetje een basiskennis te hebben want heb toch wel al eens ondervonden dat op da vlak er veel gaten in mijn cultuur zitten. Op zich niet erg want ik geniet daarom niet minder van kunst.

Misschien een kleine anekdote die hier wel past. Begin mei op vakantie in Turkije gingen we in Selçuk op bezoek naar een archeologisch museum waar vondsten uit onder andere de site te Efeze te bezichtigen zijn. Een heel mooi museum maar wat weinig museumbezoekers zal opgevallen zijn is dat er ook aan het damestoilet een heel leuk schilderijtje hangt dat zo op het eerste zicht niks te maken heeft met het museum en oudheid, allee dat denk ik, weet tot nu nog steeds niet wat het precies voorstelde. Wel mij was het wel opgevallen en ik vond het echt mooi. En dus informeerde ik mijn reisgezel erover en die vond het ook best mooi. Velen keken raar op toen wij dit schilderijtje stonden te bewonderen. Ze dachten waarschijnlijk tja typisch toeristen en gelegenheidsmuseumbezoekers. So what wij hebben ervan genoten en je ziet het is me bijgebleven.

Kunst is voor iedereen anders, en dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren. Ver hoef je het niet te zoeken, geniet er gewoon van. Wat de anderen er van denken speelt geen rol. En geloof me je kunt evenveel van een Picasso genieten zonder te weten dat Pablo er achter zit dan waneer je het wel weet net zoals je evengoed versteld kunt staan van een schilderij van de hand, of beter het penseel van je buurman die bij gelegenheid eens een doek maakt.

Waarmee ik niet wil zeggen dat kunst met een boodschap geen extra waarde krijgt door de boodschap. Kunst die bv maatschappijkritiek levert en mensen tot nadenken zet, apprecieer ik enorm. Maar bij kunstbeleving is het volledig snappen van wat de kunstenaar wil zeggen niet van het grootste belang, je eigen waarde kunnen geven aan een kunstwerk en er gewoon van genieten is al even belangrijk. Raar gezegd als ik het zo opnieuw lees, maar denk wel dat de meesten zullen snappen wat ik bedoel…

Greetz

LaSonrisa


17:36 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

kunst sommige kunsten moet je inderdaad niet willen begrijpen...
dat moet je zien en voelen en verder gewoon op je in laten werken...

Gepost door: jolanda | 13-11-05

Kunst is een must? Goed punt. Las net een ander blog over wat is nu kunst, en wat is nu geen kunst. Op www.kunstmust.nl In beide gevallen ben ik er persoonlijk nog niet uit ;-) Groet!

Gepost door: M. deB. | 10-11-07

portfolio hoi:)
goede tekst vind ik
ik zit in de richting humane wetenschappen en we zien nu kunst. als jullie nog goede kunstsites weten, waar veel artikels of commentaarstukken op staan, mag je me de link altijd geven. ik moet namelijk een portfolio maken:)
bedankt alvast!

Gepost door: liesbeth | 26-05-08

''KUNST" jua ik vind kunst niet slecht maar ik weet niet hoe ik het nu moet uitleggen want kunst heeft veel betekenissen en het betekent iest anders ik vind dat wel belangrijk , dank u en dag

Gepost door: Aurélie Spinette | 13-06-10

De commentaren zijn gesloten.