08-02-06

Lachen gezond voor lichaam en geest, dus altijd blijven lachen!

"Je lacht niet omdat je gelukkig bent, je bent gelukkig omdat je lacht"

DR. MADAN KATARIA

 

   

Lachen is gezond, zonder twijffel. Dr. Mada Kataria is de uitvinder van het helende "lachen zonder reden". Alhoewel binnen zijn visie het lachen niet geheel zonder reden opgewekt wordt. We lachen te weinig volgens deze Indische professor en onderschatten de positieve krachten van een goede lachbui. Dit weekend maakte ik kennis met lachyoga en het heeft me aangenaam verrast ik krijg zelfs zin om zelf een lachclub op te richten. Lachen is niet alleen heel leuk maar het doet ook enorm veel deugd.

Tijdens lachyoga wordt er een lach opgewekt door middel van lachoefeningen, lachtechnieken, klanken, ademhalingsoefeningen… Soms forceer je een lach maar die gaat ongetwijfeld over in een echte spontane lach met soms zelfs een slappe lach als eindresultaat. Binnen de kortste keren lacht de hele groep ongedwongen. Je voelt tijdens de sessie ook dat je zekere grenzen verlegt, remmingen los laat. Er komen emoties los. Voelt soms een beetje raar aan.

De lachsessie werd gestart met een beetje theorie over het lachen. Waar is lachen goed voor. Voor heel wat: het geeft je een goed gevoel, een glimlach geeft ook je omgeving een positief signaal, het is gezond er komen endorfines vrij in je hersenen en die zorgen voor een goed gevoel, ze werken ontspannend en anti-stresserend, goed voor bloedsomloop, goed bij hoge bloeddruk, goede invloed op luchtwegen, vermindert pijngevoel door endorfines (morfine + endor (door lichaam aangemaakt) ) en nog zo veel meer. Lachen maakt dat je positiever tegen het leven aan kijkt en je goed in je vel voelt. Zalig gewoon!

Na de theorie volgde een kleine opwarming op muziek met aardingsoefeningen eigen aan yoga en meditatie om los te komen en contact te maken met moeder aarde. Na de opwarming volgden de lachoefeningen en lachtechnieken zelf. Die werden opgebouwd en steeds intensiever. De laatste oefening was een echte vreugdelach, heel intensief en krachtig. Dit was echt lachen vanuit de buik. "Fake it until you make it" ik ben er zeker van dat niemand op dit niveau nog hoefde zijn lach te forceren, iedereen lachte ongedwongen op zijn eigen manier en iedereen straalde.

Na deze toch wel vermoeiende lachsessie werd er afgesloten met een relaxatie-oefening als cooldown. Deze oefening was gebaseerd op ademhaling en visualisatie-meditatie, zalig gewoon. Ideaal om los te laten.

SUPER-ervaring! Zeker voor herhaling vatbaar, ideale manier om het hoofdje eens leeg te maken, ballast los te laten om zo terug met nieuwe energie op te laden zodat je er terug een tijdje tegenaan kan. Als je ooit de kans krijgt om lachyoga eens te proberen, zeker doen en wat er ook gebeurt altijd blijven lachen. Het klinkt misschien raar maar ik heb me er deze week al een paar keer op betrapt dat ik bewuster lach. Ik glimlach ook meer naar mijn medemens, en het leverde me tot nu toe enkel voordelen op…

Keep on smiling!                                                                                   

 

 

Greetz

LaSonrisa

 

21:57 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.