10-04-06

De hel van Tanger, een aanrader en doordenker...

"There’s so many different worlds

So many differents suns

And we have just one world

But we live in different ones"

DIRE STREETS Brothers in arm

 

Eén wereldbol maar toch een heleboel verschillende leefwerelden. Ook al is die bol eigenlijk niet zo groot binnen het gehele universum en maakt de mens van dit geheel maar een minuscuul klein deeltje uit er zijn enorm veel verschillen. Dit blijkt onder ander heel duidelijk uit de film "De Hel van Tanger" de toestanden in die Marrokkaanse gevangenis kunnen wij ons niet voorstellen. De titel is heel toepasselijk, het leven in de Marokkaanse gevangenis is ronduit onmenselijk en een ware hel, de manier waarop ze omgaan met vreemdelingen is bovendien niet mals. De film de "Hel van Tanger" doet je wel even nadenken als je de filmzaal uitwandelt. Hoe is het mogelijk dat dergelijke middeleeuwse toestanden de dag van vandaag nog mogelijk zijn? Onvoorstelbaar en stemt tot bezinning.

De film zelf zit goed in elkaar, er zitten een paar fijne doordenkertjes in. Daar hou ik wel van, de acteerprestaties zijn schitterend, Filip Peeters heeft zichzelf overtroffen. Peter Goorisen vond ik ook een schitterende rol vertolken en zijn personage is echt goed opgebouwd. Axel Dasseleire vond ik iets minder overtuigend maar zeker niet slecht, hij had nu ook niet het meest sympathieke personage. Verhaalopbouw zit goed in één, film boeit van de eerste tot de laatste seconde. Een lowbudget film van hoge kwaliteit zeker als je weet dat die in een zeer korte tijdspanne opgenomen is. Sterke prestatie van acteurs en regisseur. Helaas gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Ondenkbaar dat dergelijke verhalen mogelijk zijn in onze huidige tijden. Maar en nu begeef ik me op gevaarlijk terrein, wat de Amerikanen doen met krijgsgevangen is ook niet altijd even proper of menselijk. En niet alleen de Amerikanen maken die blunders. In oorlogsgebieden gebeuren vaak onmenselijke dingen die niet door de beugel kunnen. Ligt het dan aan de cultuur? Of is de mens in wezen ook een beetje sadistisch ingesteld? Of kunnen wraakgevoelens een mens omturnen tot algehele ongevoeligheid? I don’t know?! Maar in ieder geval kan ik er met mijn verstand niet altijd bij?!! Waarom gebeuren er zo een zaken?! Is er dan echt geen andere waardiger oplossing?

Greetz

LaSonrisa

19:57 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.