11-04-06

Ook grootmoeders kunnen verbazen!

"Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering"

SALVADOR DALI

 

Vandaag ben ik op bezoek geweest bij mijn grootmoeder in het rusthuis. Ze verblijft er nu iets meer dan een jaar en het is terug leuk om bij haar op bezoek te gaan. Ze heeft haar lach teruggevonden en lijkt zich daar wel thuis te voelen. Dit was in het begin zeker niet evident. Net haar man verloren en dan nog je huis moeten achterlaten het is een beetje veel in eens voor een mens. Het is volkomen normaal dat ze een tijdje het noorden kwijt was en haar draai moest zoeken. En gelukkig heeft ze die vrij snel terug gevonden!

Ze heeft zich kunnen aanpassen maar denkt natuurlijk nog vaak aan vroeger terug. Dat is eigen aan oude mensen, in het rusthuis gaat zonder overdrijven 95% van de gesprekken in de gang over "diene goeien ouwe tijd". Soms heerlijk om naar te luisteren en die oudjes te zien herleven; maar soms ook wat minder als je hetzelfde verhaal nog maar eens te horen krijgt. Zij krijgen er niet genoeg van en sommigen lijken je perse te willen overtuigen over het feit dat het vroeger allemaal beter was. Een stelling waar ik mijn twijffels over heb, ‘t leven zal altijd al wel hard geweest zijn, al hebben ze wel gelijk dat de mentaliteit van nu "ieder voor zich" en het stijgend individualisme geen positieve evolutie is. Of lijkt het alleen maar zo en was het vroeger ook al zo? Tijden veranderen inderdaad maar wanneer was het nu beter, toen of nu? De meningen zullen wel altijd verdeeld zijn zeker?

Nu ik ga het niet over de goeien ouwen tijd hebben maar wel over iets wat mijn grootmoeder dagelijks doet. Ik schrok er wat van maar eigenlijk achteraf bekeken vind ik het een heel goed idee van haar en eigenlijk ben ik blij dat ze het doet. In haar kamertje hangt er een schilderij van haar vroegere huis, geschilderd door de broer van mijn opa. Echt een heel mooi schilderijtje met zeker voor mijn oma heel mooie herinneringen. Iedere dag na haar ontbijt kijkt mijn grootmoeder naar dit schilderijtje en gaat ze in haar gedachten haar hele huis rond. Soms ziet ze mijn opa tijdens deze oefening. Eigenlijk is dit een vorm van mediteren. Ze komt erdoor tot rust en heeft er een heel goed gevoel bij. Ik stond echt versteld toen ze me dit vertelde, het ontroerde me ook wel moet ik toegeven maar ik kan haar alleen maar aanmoedigen. Het doet haar merkbaar deugd en het is bovendien een mooie oefening om haar geheugen te oefenen.

Jaja meme zit ook soms vol verrassingen, eerst haar liefde voor muziek die plots opkomt en nu dit. Het is raar om te zeggen maar op bepaalde vlakken lijkt ze terug een beetje open gebloeid te zijn sinds ze zich goed voelt in haar nieuwe thuis. Het sociale contact doet haar enorm deugd. En haar zien lachen doet mij enorm deugd en zo is iedereen gelukkig!

Greetz

LaSonrisa

19:52 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wow. Heel fijn om dit te lezen. =)
Je grootmoeder blijft me verbazen.

Gepost door: Lze | 12-04-06

BTW Btw, PRACHTIGE foto! Zo wil ik er binnen 50 jaar ook eruitzien.
Hee hee. =D

Gepost door: Lze | 12-04-06

De commentaren zijn gesloten.