16-04-06

Toogpraat of bittere ernst?

 

"Wat is de zin van het leven? De zin is dat er geen zin is, zodat jij het de zin kunt geven die je zelf kiest."

ERIK VAN VOOREN

De zin van het leven, één van de grote levensvragen naast Wie ben ik? of Wie zijn we en waarom zijn we hier? Waar iedereen wel eens op een bewuste of soms onbewuste manier over nadenkt. Iedereen staat wel eens stil bij de vraag wat ons doel hier is en wat voor zin er is? Is er wel "een zin" of kan iedereen de zin van zijn leven een stukje zelf bepalen of is het voor ieder apart vastgelegd in een soort lotsbestemming? En wat is dat lot dan weer en kun je dat lot beïnvloeden? Vragen die ipv antwoorden opleveren steeds maar tot andere vragen leiden, vragen om zot van te worden. Nee gewoon pure FILOSOFIE!

Vrijdagavond had ik op café een gesprek over de zin van het leven en zingeving. Jaja aan de toog wordt er vaak gezeverd maar ook vaak veel wijsheid uitgedeeld, je moet het alleen willen zien en willen opvangen. Caféuitbaters zijn trouwens heel goede mensenkenners precies om die reden, ze kunnen plukken uit de ervaringen en mijmeringen van heel wat mensen. Maar dit geheel ter zijde. Ik wou het eigenlijk hebben over een vraag die mij gesteld werd en mij eigenlijk wel bezig houdt. Waar haal ik mijn energie uit?

Deze vraag werd me gesteld nadat ik bevestigde mijn geloof (als ik dat al ooit gehad heb) volledig losgelaten te hebben. Of beter ik probeer het volledig los te laten ik mag eigenlijk niet zeggen dat het mij volledig koud laat sommige zaken zijn zo ingelepeld geweest bij wijze van spreken dat je dat niet zomaar loslaat. Maar ik ben op goeie weg en durf mij nu al openlijk als niet-gelovig bestempelen. In één van de komende postjes ga ik jullie iets meer vertelen over mijn visie over geloof en geloven want dat is toch ook wel een materie waar er veel over gezegd kan worden en veel stof tot nadenken oplevert.

Nu 1 ding waar ik wel zeker van ben is het feit dat iedereen een soort levensovertuiging nodig heeft in het leven anders red je het niet. Voor mij is dit niet gebonden aan een geloof maar een soort eigen opgebouwde filosofie. En ik denk dat dit soort levensovertuigingen veel sterker zijn dan eender welk geloof daar het hoofdzakelijk gebaseerd is op eigen levenservaringen en dus proefondervindelijk tot stand komt. Een levensovertuiging bouw je op, je hele leven lang, mensen groeien en veranderen. ALTIJD of ze dat nu willen of niet, soms gebeurd dit onbewust maar zelf kun je er veel voordeel uit halen als je dit proces bewust doormaakt. Soms gebeuren er dingen waar je versteld van staat bv mensen die plots uit elkaar groeien, goede vrienden waar het plots niet meer mee klikt, mensen die plots een andere levensweg lijken in te slaan…

Het leven is te kort om alles zelf uit te vissen dus vandaar dat ik ook gretig gebruik maak van ervaringen die anderen met me delen. Inzicht kun je delen als je er bewust mee omgaat en je ervoor openstelt.

Nu waar haal ik mijn energie uit? De kernvraag waar ik mee begon. De kern van alles is denk ik geloven in het goede van de mens. Soms moeilijk maar het is de basis, geloven in de mens betekent ook respecteren dat iedereen anders is en dat iedereen goed is zoals hij is. Pas dan kan iedereen zichzelf zijn en dat is een belangrijke sleutel tot geluk, jezelf kunnen zijn. Daarom is het o zo belangrijk dat je de tijd neemt om in je zelf te kijken en je zelf te zoeken. De antwoorden zitten in iedereen verscholen. Je moet ze wel willen vinden natuurlijk en die zoektocht loopt niet altijd van een leiendakje, je botst op obstakels, ziet kanten van je zelf die je niet zo mooi vind maar dient te leren accepteren, geef jezelf de kans om echt te zijn. Wat anderen denken is niet belangrijk, doe wat jij denkt dat goed is en waar je je goed bij voelt. De juiste weg is niet altijd de weg van de massa, integendeel. Respecteer jezelf en anderen zoals ze zijn, mensen proberen te veranderen lukt niet en als je teveel eisen stelt aan jezelf of aan de mensen rondom je ben jij diegene die energie verspild.

Energie, alles is energie. Het leven bestaat uit energie geven en nemen. Een wisselwerking die pas goed gaat als ze in evenwicht is. Alles gebeurd volgens mij ook met een reden, niets gebeurd zomaar en toeval komt heel zelden voor, we denken vaak wat een toeval omdat we de onderliggende reden niet zien. Maar die is er wel, moet je die altijd zichtbaar maken? Nee, eigenlijk niet al zorgt dit wel voor meer inzicht. Inzicht die nodig kan zijn om verder te gaan en verder te groeien. We krijgen de sleutels tot ons geluk aangereikt maar soms vraagt het wat tijd om die te zien, ook al liggen ze vaak onder onze neus. Die zoektocht op zich is het leven, en verloopt voor iedereen anders. Het leven heeft voor iedereen andere levenslessen in petto.

Groeien betekent dichter bij jezelf komen. Want dat is de essentie van het leven. Jezelf vinden. Sommigen hebben daar een heel leven voor nodig zonder ooit de antwoorden te vinden. Alle antwoorden vinden lukt weinig mensen maar dit maakt de zoektocht niet minder boeiend of de moeite waard. Ga er voor zou ik zo zeggen.

Jezelf vinden en dichter bij jezelf komen is niet synoniem aan egoïsme en alleen aan jezelf denken. Dit lukt niet en maakt niet gelukkig want de mens is in de kern een sociaal wezen, we hebben anderen nodig, relaties zijn belangrijk in het leven. Ook hier halen we broodnodige energie uit om verder te gaan. We leren ook van elkaar. Nog een reden waarom het stijgend individualisme en egoïsme dringend moet teruggeschroefd worden.

 

Waar haal ik energie uit?

 • Positief denken
 • Leren loslaten
 • Nu is het belangrijkste moment!
 • Dichter bij mijn ware zelf proberen te komen en proberen me zelf te zijn, dit vergt moed want die zoektocht gaat in ups en downs maar is de moeite waard zo blijf je bewust groeien
 • Voldoende tijd nemen voor ontspanning en onthaasting via meditatie, yoga, mij af en toe eens goed uitleven op muziek, eens zot doen….
 • Waarde van vriendschap niet onderschatten, babbels met goeie vrienden en ervaringen uitwisselen kunnen enorm verrijkend zijn
 • Meer af gaan op mijn gevoel ipv mijn rationaliteit de bovenhand te geven, gevoelens zijn er en hebben een betekenis, ze durven volgen leidt soms tot verrassende wendingen, gevoelens niet meer opkroppen, blijven denken lost niks op
 • Doen ipv wachten tot het te laat is wanneer ik echt iets wil
 • Bewust omgaan met ervaringen en levenslessen durven analyseren
 • Problemen van me afschrijven
 • Muziek bied veel steun, ik haal daar enorm veel inspiratie uit
 • Uitwaaien aan zee, even uit realiteit wegvluchten om alles op een rijtje te zetten

Greetz

LaSonrisa

20:43 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.