19-04-06

Van God Los

"Van god los, laat nu toch die god los

er is niemand in de kosmos

het is zonde van de tijd"

MONZA

"Het geloof is niet het begin doch het einde van alle weten"

GOETHE

Zoals in een eerder postje reeds beloofd volgt hier kort mijn visie over geloof. Ik wil mij hier niet richten tot een bepaalde godsdienst maar, ik bedoel het ‘geloven in een god’ in de ruime zin van het woord. Let op, ik respecteer mensen die een geloof hebben, dit is hun eigen keuze en iedereen is daar vrij in. Net zoals iedereen vrij is al of niet voor een geloof te kiezen. Ik heb tijd nodig gehad om het los te laten, maar dit werd makkelijker en makkelijker naarmate ik de kerk de ene blunder na de andere zag maken en naarmate ik de confrontatie met the real life aanging. Mijn ogen zijn gelukkig vrij snel open gegaan tot ergernis van sommige mensen in mijn omgeving maar daar trek ik mij al lang niks meer van aan. Iedereen heeft het recht zelf te kiezen welke kant hij op gaat.

Een geloof kan het leven makkelijker maken en troost geven en dat hebben mensen soms nodig in onze harde tijden. Maar de hamvraag is volgens mij niet wat was er eerst de kip of het ei, neen de vraag is in dit debat wie heeft er wie uitgevonden; god de mens of de mensen god?

Als je even stilstaat bij deze vraag is het antwoord snel gekend. Zoals alles in de geschiedenis berust wat er geschreven staat op interpretaties van de schrijver. "Dé geschiedenis" bestaat niet. Het gaat altijd over interpretaties van de feiten en afhankelijk van wie de geschiedenis vertelt, zouden er wel eens een aantal andere wendingen kunnen zijn. Er bestaan dus werkelijk verschillende versies van de geschiedenis. Raar? Neen hoor, juist heel menselijk. Met geloof is dat net hetzelfde, geloof werd volgens mij uitgevonden door een paar slimme groeperingen die zo de massa konden bespelen en in toom houden. Maar ja dat is mijn mening he.

Als god bestaat, twijfel ik aan zijn goedheid. Kijk om je heen het draait al jaren vierkant! Welke god laat dit met zijn volk gebeuren? Vergevingsgezindheid is dat niet één van de menselijke deugden voor wie een goed leven wil, dat god dan zelf eens het goede voorbeeld heeft he. Als we nu nog altijd moeten boeten omdat Eva in de appel beet? Hier versta ik het niet meer hoor. Van tegenspraak gesproken. Als god bestaat dan is het zonder twijfel een geval apart, als hij werkelijk zo machtig is waarom laat hij dan zoveel onrecht toe? Laat hij toe dat zijn leer misbruikt wordt? In naam van welke god kunnen de vele zaken die in naam van een geloof uitgevoerd worden goed bevonden worden? In naam van god, sust ons geweten maar maakt het niet goed…

Veel stof tot nadenken en hoe je het ook draait of keert momenteel draait het vierkant. Aan god om het terug bol te krijgen. Een mooie uitdaging en als hij erin slaagt wil ik het geloof in hem nog wel eens overwegen maar momenteel komt hij heel ongeloofwaardig over.

Greetz

LaSonrisa

20:35 Gepost door LaSonrisa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

*** Ik kan je hierin alleen maar volgen. Geloof zowel in God als in eender welke godsdienst heeft al veel kwaad gedaan. 'In naam van' is waarschijnlijk de meest misbruikte zin ooit. Vele aanhangers van een bepaald geloof draaien van vandaag op morgen hun eigen familie de rug toe. Zij hebben zich bekeerd maar hun familie is hen hierin niet gevolgd, daarom zijn zij onwaardig. ?????? Waar vele gelovigen voor mij dus de mist in gaan is iets waar elk geloof voor staat : eer uw naaste. Met andere woorden neem iedereen zoals hij is! Voor welk geloof die ook staat. Als je de verschillende godsdiensten naast elkaar legt zeggen ze uiteindelijk allemaal hetzelfde. Iets dat vlug vergeten wordt zijn de woorden : God schuilt in ieder van ons. Zo is het ook voor mij. God is niet iets dat buiten ons staat en over ons oordeelt, maar wij hebben zelf het Goddelijke en scheppende in ons. Volgens mij is dat de boodschap dat alle profeten wouden overbrengen.
Lieve groeten

Gepost door: liefje | 15-08-06

De commentaren zijn gesloten.