05-08-06

Je levenspuzzel, jou levenswerk!

"Are you lost or in complete

Do you Feel like a puzzle

You can’t find your missing piece

Tell me how you feel

Well, I feel like they’re talking in a language I don’t speak

And they’re talking it to me"

COLDPLAY -Talk

 

Bovenstaande woorden uit een prachtig nummer van Coldplay deden me denken aan wat een goeie vriend me onlangs vertelde. Hij zei dat het leven is als een puzzel. Ja het was weerom een filosofisch gesprek, ik kan het niet laten en ik trek blijkbaar ook filosofisch ingestelde mensen aan. En geloof me er lopen veel wijze mensen rond. Nu iets meer over die vergelijking:

We zijn constant bezig met onze eigen levenspuzzel op te lossen. Soms vinden we het stukje niet da we nodig hebben op een bepaald moment ook al is het er wel. Soms raakt de puzzel uiteen en moeten we herbeginnen, wat bij mij frequent blijkt te gebeuren. Het lijkt ook constant alsof de puzzel stukjes mist en nooit compleet af zal zijn. Maar da is nu net het levensdoel onze puzzel afwerken. Een metafoor die verdomd sterk lijkt te kloppen.

Talk de titel van het nummer waar ik de bovenstaande strofe uit pikte is trouwens een schone boodschap PRAAT. Dat doen we tegenwoordig te weinig, ja er wordt veel gekletst maar weinig echt gepraat. En dat is jammer want zo groeien we steeds verder uit elkaar en lijkt het alsof we allen een andere taal spreken. We praten zonder elkaar echt te verstaan, terwijl het op zich niet zo moeilijk is hoor maar het vraagt echtheid en daarbij moet je je ziel af en toe eens durven blootleggen en dat maakt het voor sommigen wat moeilijk. Je ziel blootleggen vertellen wat er echt in je omgaat dat doe je niet zomaar, openheid dat missen we in onze rush rush rush mentaliteit in onze huidige samenleving.

Praten zorgt er nochtans voor dat we ervaringen uitwisselen, puzzelstukjes uitwisselen of elkaar aanwijzen waar we het nodige stukje kunnen vinden. We kunnen het niet allemaal zelf leren, we hebben de anderen nodig. En dat zien we vaak te laat in. Sociale vaardigheden zijn veel mensen kwijt gespeeld met de jaren.

Mijn puzzel is verre van af, ik lijk steeds te moeten herbeginnen en zelfs aan het kader; de algemene lijn in mijn leven geraak ik niet uit. Vandaar dat ik nog steeds de spirituele weg op ga, en het lijkt de juiste om dichter bij mezelf te komen. Vooral de verschillende vormen van meditatie blijven me aanspreken en in het najaar ga ik me ook verdiepen in de kunst van het Reiki. Bewust leren omgaan met levensenergie, lijkt me heel boeiend. We zullen zien wat het geeft he. Als ik er ook maar eventjes in slaag mijn kopke leeg te maken en niet te denken vind ik het al super. Stilte kan zo mooi zijn.

Greetz

LaSonrisa

 

15:49 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

veerle mooi

Gepost door: john | 05-08-06

to puzzle or not to puzzle soms wordt een puzzel ook door elkaar geschud of is de puzzel zoek ... en wat dan gedaan ... ?
is de puzzel door elkaar geschud dan kan je telkens opnieuw en opnieuw beginnen.
zijn er puzzelstukken weg dan is de puzzel niet af te werken , er is geen totaliteit.
je kan je dan de vraag stellen waar dat puzzelstukje naartoe is ..
is het van de aardbol verdwenen ? is het op reis naar de volle maan ?
een antwoord zal je wellicht nooit krijgen ...
en vaak zal je denken aan dat ontbrekende puzzelstukje ...

M.

Gepost door: creablue | 09-08-06

just thinking Bestaat dat wel, een puzzel die ooit helemaal klopt? Een moment waarop je zegt, dit is het, nu is het perfect? En als je die volledige in elkaar passende puzzel hebt, is het dan wel mogelijk om die zo te houden?
Pfff. Ik denk maar dat ik voor een slordige puzzel ga. Het hoeft niet allemaal te passen, als de belangrijke dingen ermaar zijn.

Gepost door: Lize | 11-08-06

weer komen genieten groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 13-08-06

*** allereerst bedankt voor je bezoekje op men blog. Naar mijn mening schuilt er veel waarheid in je tekst. Kwestie van levensvisie. Echtheid zowel als eerlijkheid en interesse zijn dikwijls zoek in een gesprek. Mensen waarmee je een 'echt' gesprek kan voeren over spiritualiteit, de dingen des levens, gewoon een diepzinnig gesprek zeg maar, zijn schaars. Door de jaren heb ik geleerd mezelf niet meer bloot te geven maar toch men mening te geven. De afgestompdheid waarmee sommige mensen door het leven gaan is voor mij onbegrijpelijk. De dingen waarover mensen praten en wat hen bezig houdt???? Steeds op zoek om de verantwoordelijkheid op een ander te schuiven. Mijn levensvisie smijt me de verantwoordelijkheid recht in de schoot en ergens is dat voor mij een geruststelling dat ik degene ben dat over men leven beslis.
Lieve groeten

Gepost door: liefje | 15-08-06

Nothing ever changes, everything stays the same ik herken veel in je tekst, dingen waar iedereen wel eens mee worstelt, maar waar zelden over gepraat wordt... Je legt je lat wel heel erg hoog? (it takes one to know one) voor mij is alles een stuk eenvoudiger geworden op het ogenblik dat ik me realiseerde dat de dingen die ik zeg en doe, waar ik naar op zoek ben, wel veranderen, maar dat mijn essentie dezelfde blijft. en dat een kader daar niet bij hoort. of zoals een goeie vriendin me ooit zei: ik ben vooral goed in het Puttie-zijn... voor puzzelen ben ik te ongedurig, ik gooi ze weg eens het kader er ligt. kaders en lijnen werken niet voor mij. hoewel ik ervan overtuigd ben dat alles een stuk simpeler en duidelijker zou worden. maar de chaos van nu is ook mijn rijkdom en mijn vrijheid...
dikke zoen,
Miss Puttie

Gepost door: Puttie | 17-08-06

Eeen wereld zonder geld Via jouw puzzel ben ik op je site gekomen, als je toch wil nadenken over je puzzel, misschien een wereld zonder geld. Eeen wereld waar iedereen zijn eigen leven kan leiden, bergrip voor een ander. Misschien, volgens mij is die nieuwe wereld nabij. Maar laat eens wat horen. Schiterend wat je allemaal schrijft.

Gepost door: JORGOS | 28-07-09

De commentaren zijn gesloten.