02-10-09

De goede oude tijd

"De mensen van nu zien onze wereld en zij denken de normale wereld te zien. Maar ze zien een lijk, een afgekloven been, en ze menen dat deze vernietiging de logica zelve is, niet het resultaat van een neergang. En zij hebben er vrede mee. Het lijkt alsof het altijd zo is geweest, alsof we nooit zijn kwijtgeraakt wat wij ooit hebben gehad."
LUC DE VOS

 

stress

De goeie oude tijd, ik weet nog goed dat ik hier telkens om lachte toen mijn grootvader deze uitspraak te pas en te onpas gebruikte. Maar verdorie ik zal hem weer gelijk moeten geven. Jip het gaat de verkeerde kant op met onze aardbol. Ik las bovenstaand citaat een tijdje geleden in "De rest is geschiedenis" van Luc De Vos. Het blijft door mijn hoofd spoken omwille van het hoge waarheidsgehalte en de tijdloosheid ervan. Ik vond de wereld hoe hij eruit zag in mijn kindertijd ok (logisch mijn kinderjaren waren zorgloos) en plots kwam de ommekeer en kreeg het vaak gehoorde gezegde "vroeger was het toch anders en beter" plots meer kracht. Vroeger dacht ik van ’t is logisch dat mensen naarmate ze ouder worden bitterder worden ze hebben gewoon meer opgestapelde zorgen. Maar nu denk ik er anders over, er is echt wel iet niet normaal in onze tijdsgeest. Alles lijkt veel te snel te moeten gaan. We doen zonder zelf nog te begrijpen wat we doen. De meesten volgen de kudde gewoon zonder nadenken. Slimme politici spelen in op de frustraties van de man uit de straat en vergroten uit wat hen past. We worden grotendeels geleefd. Er zijn zoveel dingen die ons opgelegd worden, de media schept een beeld van de wereld die zo hoop ik mijlenver afstaat van de werkelijkheid al vrees ik dat die kloof steeds kleiner wordt. Zinloos geweld bestond dit vroeger ook op de schaal van vandaag? Wie ligt er wakker van? Zitten we nog in met elkaar of worden we enkel nog wakker geschud als het ons eigen vlees en bloed treft. Ofwel begin ik oud te worden maar het normbesef van de jeugd is toch allesbehalve je dat en het ergste is iedereen lijkt het normaal te vinden, erger nog de media moedigt hen gewoon aan. Grenzen verleggen is ok, maar we moeten ons toch eens de vraag stellen of we dit wel in de goeie richting doen? Alles heeft ook een prijs: kinderen krijgen de tijd niet meer kind te zijn, er worden steeds meer verwachtingen geschept, we hebben nooit genoeg, streven altijd naar meer, door dit streven zien we de kleine dingen niet meer… Iedereen weet het maar niemand doet er iets aan want het is de dag van vandaag normaal om stress te hebben. Nooit last van stress? Begin je dan maar af te vragen of je normaal bent. Stress de uitvlucht van de eeuw. Als mensen nog voor hun dertigste al over de goeie ouwe tijd spreken is er waarschijnlijk toch wel iets aan de hand, de vraag is kunnen we het tij nog keren…

Greetz
LaSonrisa

10:10 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

kben et ni helemal me u eens :p hey,
ik ben et ni eens met u uitspraak van "et normbesef van de jeugd is toch allesbehalve je dat en het ergste is iedereen lijkt het normaal te vinden, erger nog de media moedigt hen gewoon aan" is het niet dat juist de media insidenten uitvergroot zodat het "publiek" zou denken waaw die hebben gelijk zeg dat is echt een groot probleem.Want de media staat juist daarom toch bekend of wat bedoelde je presies?

Gepost door: Ineeeeeeeee | 18-12-09

reactie op Ine Hallo, ik bedoel gewoon dat er de dag van vandaag bepaalde dingen als normaal beschouwd worden die helemaal niet normaal zijn. Er kan soms te veel. De grenzen worden te vaak en te snel verlegd. En dat komt inderdaad voor een groot stuk door de media die alles uitvergroot en bepaalde dingen als normaal afschildert terwijl als we even de tijd nemen om er rustig over na te denken het alles behalve normale en gezonde situaties zijn.
Greetz
LaSonrisa

Gepost door: LaSonrisa | 30-12-09

Hee! Wat een mooi stuk, zo denk ik er ook over!! echt precies hetzelfde. steeds meer verwachtingen, we werken met z'n allen gewoon veel te hard. Stress, stress, stress, we kunnen niet meer genieten. Ik ben 15 jaar en ik denk al aan hoe het was op de basisschool, toen alles nog geweldig was! hoe erg ik het vind om elke dag weer naar die rot middelbare school te moeten gaan. ik voel me al dood vanbinnen, alsof ik alles al heb gezien, alsof ik klaar ben om te sterven. :( waar gaat het heen met deze wereld. Werkelijk, geen dag gaat voorbij zonder deze problemen elke dag weer in mijn hoofd te nemen. Heb al heel lang niet meer gelachen, ik zie er het nut niet meer van in! Wat een ***zooi.

Gepost door: Marr | 06-03-11

De commentaren zijn gesloten.