29-04-10

Wat denk jij?

"Alles wat we zijn is het gevolg van wat we hebben gedacht"
Boedha

Heeft een mens een sterker wapen dan zijn eigen gedachten? Ze kunnen jezelf of een ander kapot maken. Je kunt je er eindeloos door laten meevoeren of je kunt aanvaarden dat ze er zijn en proberen er bewust mee om te gaan. Onze hersenen zijn een prachtig iets maar je moet ze met verstand gebruiken. Onze gedachten worden bepaald door wie we zijn. Of is het net andersom en bepalen onze gedachten wie we zijn? Iedereen ervaart de werkelijkheid op zijn manier en ziet slechts de dingen die voor hem/haar van belang zijn. Getuigen van dezelfde feiten vertellen deze vaak na op een andere manier, leggen andere accenten. Dit maakt het natuurlijk niet makkelijk. Onze reacties worden door onze gedachten bepaald die op hun beurt weer gekleurd worden door ons verleden en wie we zijn. Keuzes worden gemaakt op basis van wat we denken. Dit maakt mensen vaak onvoorspelbaar want wat iemand denkt kun je nooit weten. Toch denk ik dat er een soort van lotsbestemming is, toeval bestaat alleen de manier waarop we ermee omgaan is eigen aan ons zelf. Iedereen heeft zijn lessen te leren. Elk leven heeft zin, alleen doen we er soms lang over om die te ontdekken. De reden van ons bestaan. Een leven lang zijn we op zoek tot de puzzelstukjes in één vallen.

Je lot is geen kwestie van toeval,
het is een kwestie van keuzes maken;
het is niet een toestand waarop je wacht,
het is een toestand die je bereikt.
William F. Bryan

17:00 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-10

Wanneer de lente komt

Wanneer de lente komt
En als ik dan al dood ben
Zullen de bloemen net zo bloeien
En de bomen zullen niet minder groen zijn dan het vorig voorjaar.

De werkelijkheid heeft mij niet nodig.
Ik voel een enorme vreugde
Bij de gedachte dat mijn dood volstrekt onbelangrijk is

Als ik wist dat ik morgen zou sterven
En het was overmorgen lente,
Zou ik tevreden sterven, omdat het overmorgen lente was.
Als dat haar tijd is, wanneer dan zou ze moeten komen tenzij op haar tijd?

Ik houd ervan dat alles werkelijk is en alles zoals het moet zijn;
Daar houd ik van, omdat het zo zou wezen ook als ik er niet van hield.
Daarom, als ik nu sterf, sterf ik tevreden,
Want alles is werkelijk en alles is zoals het moet zijn.

Men mag Latijn bidden boven mijn kist, indien men wil.
Indien men wil, mag men rondom dansen en zingen.
Ik heb geen voorkeur voor wanneer ik toch geen voorkeur meer kan hebben
Dat wat zal zijn, wanneer het zijn zal, zal het zijn dat wat het is.
Fernando Pessoa

17:00 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-10

Ik mag altijd zijn wie ik ben

"Ik leerde mee te drijven met mijn rivier en niet tegen de stroom in te zwemmen, of naar links te gaan als de rivier naar rechts ging. Dat zou een overbodige inspanning zijn, want je komt hoe dan ook steeds dichter bij de oceaan."
Dhyan Sutorius

Acceptatie, aanvaarden is al bijna even moeilijk als loslaten. Ik dacht dat ik de laatste jaren veel geleerd had. Dat klopt maar er zijn toch nog een paar fundamentele basislessen die ik niet beheers. Aanvaarden is er eentje van. Aanvaarden wat er is en wie ik ben. Niet langer energie verliezen met wie ik niet ben en ook niet hoef te worden en wat er niet is en wat misschien niet of ooit wel zal zijn. Het is wat het is. Alles beweegt, het leven staat eigenlijk nooit stil ook al heb ik vaak die indruk. Als het stilstaat betekent het vaak dat er een les te leren valt. Ook nu lijk ik weer stil te staan en komt er van alles op mijn pad die mijn denken en voelen overhoop lijkt te halen. Wat nu gebeurd, gebeurt met een reden. Het is tijd om bij te leren, terug een stap vooruit te zetten, de confrontatie met de spiegel aan gaan. Ik heb heel lang niet gezien wat de volgende stap was ik kreeg te maken met loslaten, leven in het nu, positief denken en ok, ik probeer dit toe te passen en toch val ik af en toe terug in een mentaal zwart gat krijg ik af en toe een terugslag. AANVAARDEN WAT ER IS dat is de volgende sleutel. De energiestroom lijkt momenteel weer een stukje afgeremd door mijn eigen (vaak negatieve) gedachten. Pas als ik accepteer zal ik verder kunnen en zullen mijn zorgen verdwijnen en zal ik verder kunnen stromen met mijn rivier. Nu probeer ik eindeloos tegen de stroom in te zwemmen en dat maakt mij moe en ongelukkig. Ik moet meer mezelf durven zijn en meestromen met mijn rivier. Ik moet mezelf vertrouwen, ik kom er wel op mijn eigen manier en af en toe stroomt er iemand mee maar het kan ook dat mensen plots een andere richting kiezen, ook dat moet ik accepteren en hen loslaten. Meestromen met je rivier betekent ook dat je bewuste keuzes maakt rekeninghoudende met wat er werkelijk is. Het betekent niet alles zomaar op je af laten komen en geen verantwoordelijkheid nemen. Het vraagt net veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Acceptatie maakt energie vrij terwijl vechten en verzet net het omgekeerde doet het slorpt energie op en heeft hetzelfde effect als dweilen met een open kraan. Verzet maakt ziek, aanvaard wat er is en ga altijd je eigen levensweg.

 

"Haast je niet zo snel door het leven
dat je vergeet waar je geweest bent
en waar je naartoe gaat.
Het leven is geen race,
maar een reis om van te genieten,
stap na stap."
Nancye Sims

17:13 Gepost door LaSonrisa in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |